انتخاب روانشناس: روانشناس متخصص و روانشناس-نما

ساخت وبلاگ

يكي از دوستان عزيز و فرهیخته ام اخيرا براي تصميمگيري درباره زندگي زناشويي ش به سراغ يك #روانشناس رفته بود. بعد از مدتی پيگير روند جلسات شدم. پاسخي كه دریافت كردم منو نسبت به تخصص روانشناس مردد كرد. بر آن شدم که ببینم این روانشناس کیه و با چه رویکردی کار میکنه. با پيگيري هام به اسم اين روانشناس رسيدم. اسمش رو گوگل كردم. به صفحه اي رسيدم كه توي اون اطلاعاتي درباره اين روانشناس بود. اطلاعات رو خوندم و متوجه شدم که تردیدم بی جهت نبوده. دستکم تحصیلات دانشگاهی این فرد هیچ ربطی به کاری که میکرد نداره و احتمالاً آموزش های لازم رو برای کاری که اسمش رو "زوج درمانی" یا "مشاوره پیش از ازدواج" میگذاریم، نداره: ١. رشته تحصيلي ايشون روانشناسي بوده اما با گرايش "صنعتي و سازماني"! با اندک جست و جو متوجه میشید که اين گرايش از روانشناسی هيچ ربطي به گرایش های دیگر روانشناسی که مرتبط با مشکل این دوست ما بوده (روانشناسی عمومی، روانشناسی بالینی، روانشناسی خانواده درمانی، روانشناسی بالینی کودک) نداره و این افراد بیشتر به سازمان ها و افرادشون کمک میکنن در زمینه صنعت و حرفه شون افرادی با بازدهی بالاتری باشن. ٢. در پروفايل ايشون عنوان شده كه ايشون دانشجوي دكتري رشته روانشناسي "مثبت نگر" هست اما نگفته چه دانشگاهی. در حالي كه باز هم با اندک جست و جو متوجه میشید که اين رشته در هيچ دانشگاه معتبري در كشور وجود نداره. و ....


غرض از اين عرائض اين بود كه همونطور كه براي انتخاب مكانيك خودرو، پزشك و امثالهم دقت می کنید، لطفا براي دریافت كمكهاي تخصصي از همکارهای ما هم جست و جوي دقيقي انجام بديد تا از دانش و تخصص یک روانشناس کارآمد و خبره بهترین بهره هارو برای زندگی تون ببرید. دستكم از رزومه اون فرد باخبر باشيد و به ادعاهای خودش یا زرق و برق دفترش اكتفا نكنيد. متاسفانه در رشته ما ناخالصی زیاد هست و نظارت هم اونطور که باید و شاید انجام نمیشه و اطلاع رسانی هم خیلی کم هست هنوز. همین باعث میشه افراد زيادي بدون نظارت خودشون رو "روانشناس" عنوان کنن و کارهایی انجام بدن که در تخصصشون نیست و به شما کمک نکنه و باعث 1. هدر رفتن وقت و سرمایه مالی شما، 2. گرفتن تصمیمات مهم نادرست در زندگی، و 3.بدبینی شما یا اطرافیانتون به کل جامعه روانشناسان بشه. میتونید با جست و جوي دقيق سابقه کاری و علمی اون روانشناس (خیلی راحت، حداقل در اینترنت) یا کسب اطلاع از افرادی که قبلاً به ایشون مراجعه کرده ن، خیالتون رو درباره اینکه کمکهایی که قراره ازشون بگیرید تخصصیه و منطبق با علم روانشناسیه، راحتتر کنید. روانشناسی یک علمه و با نصیحت هایی که دایی و خاله و عمه میکنن خیلی فرق داره و تقریباً هیچ رویکرد روانشناسی به روانشناس اجازه نمیده که بعد از دو جلسه به فرد "طلاق" یا "ازدواج" رو توصیه کنه.
اگه مردم آگاه تر باشند، بازار افرادی که ما اونها رو "روانشناس بازاری" می نامیم زودتر کساد میشه و زودتر هر کسی در این آشفته بازار، به جای خوشد برمیگرده (هرچند دو قرن طول بکشه) و "روانشناسی علمی" و "روانشناسان متخصص" و کلاً "متخصصان" نقش پررنگ تری در جامعه خواهند داشت و نگاه جامعه به این قشر متخصص که خدمات ارزشمند و مبتنی بر اصول علمی ارائه میدن، مثبت تر و مثبت تر میشه. 

فلاح

راهنمایی برای والدینِ نوجوانان افسرده...
ما را در سایت راهنمایی برای والدینِ نوجوانان افسرده دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : sadeqfallah بازدید : 121 تاريخ : چهارشنبه 7 تير 1396 ساعت: 11:39